ארגון עדאלה העביר ביום חמישי 20.9.2007 פנייה דחופה למחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה, והודיע כי אם לא יקבל את התייחסותה לעניין אי חוקיות החלטת הקבינט המדיני-הביטחוני להורות על ניתוק זרם החשמל ואספקת הדלק לרצועת עזה, יגיש עתירה לבג"ץ בעניין.
את הפנייה הדחופה העבירה עורכת הדין פאטמה אלעג'ו מעדאלה בעקבות החלטה שקיבל הקבינט יום קודם לכן. הקבינט הגדיר את רצועת עזה "ישות עוינת" והחליט לפגוע באספקת החשמל והדלק לרצועה, בתגובה על ירי רקטות קסאם על שדרות ויישובי הנגב המערבי. בעקבות ההחלטה פנתה עו"ד אלעג'ו לפרקליטות המדינה וביקשה לדעת אם ההחלטה הינה סופית ואם עברה בחינה משפטית.
הקבינט הביטחוני החל לדון בצעדי ענישה נגד תושבי רצועת עזה עוד בתחילת החודש. ב-5 בספטמבר התכנס הקבינט ודן בהצעה להפעיל צעדים כמו הפסקות זמניות של זרם החשמל והמים לעזה. יום לפני כן הורה שר הביטחון, אהוד ברק, למערכת הביטחון "לבחון את ההיבטים המבצעיים והמשפטיים לנקיטת צעדים שיגבילו את שלטון חמאס ברצועת עזה".
בעקבות הוראתו של שר הביטחון וכינוס הקבינט לדון בצעדי ענישה נגד רצועת עזה שלחה עו"ד אלעג'ו מכתב בהול אל ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שר הביטחון ברק והיועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז. במכתב התריע ארגון עדאלה כי צעדי הענישה שהוצעו על ידי הממשלה עומדים בסתירה ליסודות המשפט ההומניטרי הבינלאומי והם בגדר עוולה נפשעת, הנחשבת פשע מלחמה.
"הפסקת הזרמת החשמל והמים לרצועת עזה תפגע בתשתיות אזרחיות חיוניות ביותר לחיי תושבי הרצועה. בין היתר הדבר יפגע בתפקודם של בתי החולים, תחנות שאיבת המים, בתי הספר, המפעלים האזרחיים והבתים (המהווים אובייקטים מוגנים מפני התקפה על פי דיני הלחימה)", נאמר במכתב. "היות ומעשים מתוכננים אלו מכוונים כלפי האוכלוסייה האזרחית והם נועדו לפגוע בצרכיה ההומניטריים, הם אסורים על פי המשפט הבינלאומי בהיותם פוגעים בעקרון העל בדיני הלחימה, המחייב הבחנה בין לוחמים ואזרחים בעת לחימה ואוסר על פגיעה באזרחים".
"המעשים המתוכננים אסורים אף בהיותם בגדר ענישה קולקטיבית, האסורה אף היא על פי דיני הלחימה ודיני הכיבוש", כתבה עו"ד אלעג'ו. היא הוסיפה כי המשפט הבינלאומי מכיר באפשרות לפגיעה באוכלוסייה אזרחית כחלק מנזק נלווה להתקפה נגד מטרות לגיטימיות בלבד. ההכרה המצומצמת הזאת לא נועדה להכשיר פגיעה מכוונת באוכלוסייה האזרחית, כמו זו שעליה החליט הקבינט.
הפעולות המתוכננות עומדות בסתירה לא רק להוראות המשפט הבינלאומי. הן סותרות גם את הנורמות של המשפט המינהלי הישראלי, החלות על רשויות המדינה הפועלות מחוץ לשטחה הריבוני של ישראל. "הפסקות חשמל ומים זמניות במטרה להביא לשינויים פוליטיים ברצועה, הפוגעות בעיקר באוכלוסייה האזרחית, אינן אמצעי המשרת תכלית ראויה ובוודאי שאין הן מידתיות", נאמר במכתב של עדאלה. לפיכך דרש עדאלה מראש הממשלה, שר הביטחון והיועץ המשפטי לממשלה לכבד עקרונות-על אלו ולהימנע מקבלת כל החלטה המכוונת לפגוע באוכלוסייה האזרחית בעזה.
מסמכים רלוונטיים
המכתב מתאריך 5.9.2007
המכתב מתאריך 20.9.2007