משלחת שבה היו חברים מזכ"לי מפלגות ערביות, אנשי אקדמיה ופעילים פוליטיים יצאה לדרום אפריקה והשתתפה בקורס אינטנסיבי, שהתקיים בין 5 ל-20 באוקטובר 2008. הקורס כלל הרצאות וסדנאות, שבהן נבחן הניסיון הדרום אפריקאי במאבק באפרטהייד ונערכה הכרות עם המאבק שניהל הקונגרס האפריקאי הלאומי (ANC ) להענקת שוויון לאזרחי המדינה השחורים ולמעבר למדינה דמוקרטית.
במשלחת היו חברים עוואד עבד אל-פתאח, מזכ"ל הברית הלאומית הדמוקרטית (בל"ד), אימן עודה, מזכ"ל החזית הדמוקרטית לשלום ולשוויון (חד"ש), עו"ד אוסמה אל-סעדי, מזכ"ל התנועה הערבית לשינוי, איברהים חיג'אזי מהתנועה האיסלאמית, יוסף סוואעד מהמפלגה הערבית הדמוקרטית, עידה סוליימן מחד"ש, אינס חאג' מבל"ד, תמאם בדיר מהתנועה האיסלאמית ומעדאלה ד"ר חאלד אבו עסבה, ד"ר אמל ג'מאל, ד"ר תאבת אבו ראס ועו"ד ארנה כהן.
המשלחת פתחה את ביקורה בסואטו, הסמוכה ליוהנסבורג, וביקרה באנדרטה לזכרם של 600 האזרחים שנהרגו בעיר ב-1976, בהפגנות שיזמו תלמידים נגד משטר האפרטהייד. אחר כך ביקרה המשלחת במוזיאון המתעד את ההיסטוריה של האפרטהייד, הקרוי על שמו של הקטור פיטרסון, הילד הראשון שנהרג באירועי 1976.
המשלחת שמעה הרצאה מפיו של שר האמנויות והתרבות של דרום אפריקה, פאלו ג'ורדן, אחד ממנהיגי ה-ANC בתקופת האפרטהייד, שהיה אחראי לפעילותה של המפלגה בתקשורת. ג'ורדן עסק בהרצאתו בתקופה ההיסטורית שמתחילת האפרטהייד ועד הקמת ה-ANC ובחן את הרקע החברתי והפוליטי של השחורים והלבנים בדרום אפריקה באותה תקופה. מנהיג אחר ב-ANC , איברהים איברהים, הרצה על הקמת המפלגה ועל התפתחותה בין 1912 ל-1960. הוא תיאר את ההידרדרות של המשטר בדרום אפריקה ממשטר שמפלה שחורים לאפרטהייד רשמי. השר לשעבר רוני קסרילס דיבר על אמצעים שונים למאבק נגד האפרטהייד ומנה ביניהם ארבעה מרכיבים עיקריים: מאבק עממי, מאבק מזוין, מאבק של האיגודים המקצועיים ומאבק של תנועת הסולידריות הבינלאומית. הרצאתו התמקדה בתקופה שבין שנות ה-60 של המאה הקודמת לנפילת האפרטהייד בשנות ה-90.
המשלחת השתתפה גם בהרצאה חשובה של פריד אסאק, פרופ' למדעי האיסלאם ומראשי התנועה האיסלאמית, החברה בחזית הדמוקרטית המאוחדת בדרום אפריקה. פרופ' אסאק ידוע כפעיל למען זכויות הנשים והוא משמש בתפקיד בא-כוח לשוויון בין המינים בממשלה החדשה בדרום אפריקה. הרצאתו עסקה בתפקיד שמילאו המוסלמים במאבק נגד האפרטהייד וביצירת חזית משותפת בכל הנוגע למאבק נגד האפרטהייד בין אנשים המחזיקים בהשקפות עולם מגוונות ובעמדות פוליטיות שונות.
בעניין המאבק שניהלו איגודים מקצועיים ועובדים שמעה המשלחת את וילי מדישה, פעיל במפלגה הקומוניסטית בדרום אפריקה ובאיגודים המקצועיים במדינה בתקופת האפרטהייד, שהיה נשיא ועידת האיגודים המקצועיים בדרום אפריקה (COSATU) לאחר נפילת האפרטהייד. מדישה תיאר כיצד מארגנים מאבק המוני, שבו משתתפים בני אדם במספרים עצומים, בצל מדיניות של דיכוי לאומי ומעמדי כמו זו שהנהיג המשטר הקודם.
המשלחת גם התארחה אצל השגריר הפלסטיני בדרום אפריקה, עלי חלימה. חברי המשלחת דנו עם השגריר במצב הפוליטי באזור ובמשבר הפלסטיני הפנימי, וכן בסוגיות אזוריות ומקומיות אחרת.
הביקור כלל ביקורים יום-יומיים באתרים היסטוריים הקשורים למאבק נגד האפרטהייד, ובהם בית המשפט החוקתי, שנבנה על שרידיהם של בתי כלא מתקופת האפרטהייד; מוזיאון האפרטהייד; והבניין שבו שכן בית המשפט העליון של תקופת האפרטהייד, שדן את מנהיגי ה-ANC למאסר עולם.
את הביקור יזמו עדאלה ו-Human Sciences Research Council (HSRC ), בשיתוף עם ממשלת דרום אפריקה ועם ראש ועדת המעקב לענייני הציבור הערבי בישראל, שאוקי חטיב.
זה היה הביקור השלישי שאירגנו עדאלה ו-HSRC. בביקור הראשון השתתפו משפחות הרוגי אוקטובר 2000 ונציגים מעדאלה ומוועדת המעקב. הביקור הראשון נועד לחזק את המאבק הבינלאומי בעניין אוקטובר 2000 ולהעביר לזירה הבינלאומית את הדרישה להקמת ועדת חקירה נטולת פניות, שתחשוף את העובדות ותוביל להענשת האחראים להרג. בביקור השני השתתפו חברי כנסת ערבים, נציגי ועדת המעקב ועדאלה ותכליתו היתה ללמוד מהניסיון שרכשה דרום אפריקה בתהליך של גיבוש חוקה. שני הביקורים משכו תשומת לב תקשורתית רבה בדרום אפריקה ובישראל.
|