Warning: include(/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/oct08/../../../heb/head.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/oct08/1.php on line 11

Warning: include(): Failed opening '/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/oct08/../../../heb/head.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/oct08/1.php on line 11

הירחון האלקטרוני של עדאלה
גיליון מס' 53, אוקטובר 2008



עדאלה בעתירה לבית המשפט המחוזי בנצרת:

לחבר את שכונת עכברה בצפת למערכת הביוב

** בינתיים הביוב של השכונה זורם ברחובות ומחלחל עד לכנרת

ארגון עדאלה עתר ביום ראשון, 26 באוקטובר 2008, לבית המשפט המחוזי בנצרת נגד עיריית צפת, בדרישה לחבר את שכונת עכברה למערכת הביוב המרכזית של העיר. עכברה היא השכונה הערבית היחידה בצפת, והיא השכונה היחידה בעיר שאינה מחוברת למערכת הביוב. השכונה הוקמה בשנת 1982 על ידי עיריית צפת ומינהל מקרקעי ישראל, כפתרון לתושבי הכפר הלא מוכר עכברה, שהיה בקרבת מקום. עו"ד סוהאד בשארה מעדאלה הגישה את העתירה בשמם של 32 מתושבי השכונה ובשם אגודת הגליל (אגודה ארצית ערבית למחקר ושירותי בריאות).

עם תחילת המעבר לשכונה החדשה, בשנת 1982, התבקשו התושבים לבנות, על חשבונם, בורות סופגים. בורות אלה היו בעצם תחנות מעבר לספיגת מי הביוב אל הקרקע שמתחתיה ומסביבה. עיריית צפת לא הסדירה מנגנון לריקון בורות אלה כשהיה צורך בכך. בשלב מאוחר יותר, משהסתבר כי מי הביוב שמחלחלים לאדמה מגיעים לכנרת, ביקש המשרד לאיכות הסביבה מעיריית צפת להימנע ממתן היתרים נוספים לבנייה בשכונה, עד לפתרון בעיית תשתיות הביוב. בחודשים האחרונים התבקשו בעלי הבתים, ובייחוד אלה ביניהם המבקשים להוסיף יחידות דיור במגרשים החדשים, לבנות בסמוך ליחידות הדיור מכלים אטומים לאיסוף מי הביוב. מחירו של מכל כזה הוא כ-19,000 שקל. מעמסה כלכלית בלתי מוצדקת זו מתווספת להיטלי הביוב שתושבי השכונה התבקשו לשלם לעירייה, בתקווה כי זו תקיים את המוטל עליה ותחבר אותם למערכת הביוב העירונית.

בעתירה נטען כי חיוב התושבים להקים בורות ספיגה חושף את מי התהום לזיהום מיידי, במיוחד מכיוון שבאותו אזור נמצאים מעיינות מים. שנים רבות שימש מאגר מי התהום במקום מקור עיקרי למי שתייה בעת מצוקת מים שפירים. "על הרשויות לא לסבול פוטנציאל סיכון של מקור מי השתייה האיכותי והחשוב ביותר", נטען בעתירה.

מי ביוב בלתי מטופלים זורמים באיטיות על פני השטח ונקווים במקומות שונים לאורך אפיק הוואדי ובורות ספיגה. מצב זה מעמיד את התושבים בפני מפגעי ריח קשים, אשר מלווים כל רגע בשגרת חייהם. המים הנקווים בבריכות ובבורות הספיגה משמשים תכופות כר פורה לקינון יתושים. תושבי השכונה סובלים ממכות יתושים ממושכות ובלתי נסבלות, הפוגעות באיכות חייהם עד כדי העדר שינה ופגיעה בתפקוד היומיומי.

הנזקים לתושבי השכונה אינם מסתכמים רק במפגעים הבריאותיים והתברואתיים הקיימים ובפגיעה באיכות חייהם. המצב הקיים אף מונע ממינהל מקרקעי ישראל להקצות מגרשים חדשים לזוגות צעירים בשכונה, דבר שהוביל למחסור חמור ביותר בקרקעות לבנייה.

מהתכתבויות של ועד השכונה עם ראש העיר, מהנדס העירייה וגורמים אחרים בעירייה ובמשרדי הממשלה ומפגישות עם גורמים אלה, עולה שעלות פתרון הבעיה היא כשני מיליון שקל. העירייה טוענת שאין ביכולתה לשאת בסכום זה, ומשרד השיכון טוען שאין זה מתפקידו לטפל ברשתות הביוב של שכונות קיימות.

העותרים הדגישו כי חשיפת תושבי השכונה למפגעים תברואתיים פוגעת בזכותם של תושבי השכונה לבריאות, לשלמות הגוף ולחיים וכן בזכותם לכבוד. "שיקולים של נוחיות מינהלית, שיקולים לוגיסטיים ושיקולי תקציב אינם גוברים על זכותם של תושבי עכברה לקיום אנושי מינימלי ולשמירה על כבודם, שלמות גופם ובריאותם", נטען בעתירה.

מסמכים משפטיים:

 העתירה