ביום 8.9.2005 הוגש לעיריית חיפה מסמך לגיבוש מדיניות תכנון לשכונת חליסה, המסכם סדנת תכנון בהשתתפות תושבי השכונה, גופים ציבוריים ואנשי מקצוע. המסמך התגבש בסדנה שקיימה "הקואליציה לקידום התכנון בחליסה", שפעלה עם תושבי השכונה להגדרת צורכי התושבים וחזונם לפיתוח חליסה. תהליך גיבוש המסמך היה כרוך בדיאלוג עם האחראים על התכנון בעיריית חיפה.
הקואליציה התארגנה בעקבות בקשה של ועד תושבי חליסה לקבל סיוע בפעילותו לשינוי תוכנית לפיתוח השכונה, שהציעה העירייה. ב"קואליציה לקידום התכנון בחליסה" שותפים עדאלה, ועד שכונת חליסה/האגודה לקידום חליסה, החברה להגנת הטבע, במקום, אדם טבע ודין, ידיד והמרכז הערבי לתכנון אלטרנטיבי.
בעקבות פנייתו של ועד תושבי חליסה יזמה הקואליציה סדנה שבה נדונו צורכי התושבים התכנוניים. הסדנה יצאה לדרך בכנס תושבים פתוח בראשית אפריל 2005, שבו השתתפו כ-60 מתושבי השכונה. בכנס הוסברו התוכנית המוצעת על ידי העירייה והבעיות הנובעות ממנה. המפגשים הבאים בסדנה עסקו בנושאים תכנוניים שונים הקשורים לשכונה: בעיות הדיור הקיימות, אופי הבנייה העתידית, שטחים פתוחים, מבני ציבור, תנועה ומסחר. על מנת לקבל תמונה ברורה של צורכי התושבים והעדפותיהם, נוהלו המפגשים בדרכים שונות: דיונים במועדון השכונה, הפצת שאלון בין המשתתפים וסיור בשכונה. התושבים גם קיבלו הסברים על ההליך התכנוני, נמסר להם מידע כללי והוענקו להם כלים למעורבות פעילה בהמשך תהליך התכנון.
חליסה, הממוקמת במזרח חיפה, היא אחת השכונות הוותיקות בעיר. השכונה קיימת עוד מלפני 1948 ומאפייניה הגיאוגרפיים והארכיטקטוניים מקנים לה גוון ייחודי. חליסה בנויה על מדרון צפוני-מזרחי, הפונה למפרץ חיפה. בגבול הצפוני- מערבי של השכונה יש ואדי מרשים. רוב המבנים נבנו לפני קום המדינה והם מייצגים חתך ארכיטקטוני ייחודי לאותה תקופה, הכולל מאפיינים כמו בנייה באבן, צורת פתחים ייחודית, מרפסות אופייניות וכו'.
במישור הסוציו-אקונומי, חליסה נחשבת שכונת מצוקה. במסגרת פרויקט שיקום שכונות הוכנה לשכונה תוכנית מפורטת, תחת הכותרת "תוכנית שיקום חליסה" (חפ/2017). לתוכנית זו, שתוכננה ביוזמת משרד השיכון ועיריית חיפה והופקדה בשנת 2001, הוגשו התנגדויות רבות מטעם תושבי השכונה. עקב ההתנגדויות החזירה הוועדה המחוזית את התוכנית למתכננים. הוועדה קבעה כי לאחר שיוכנסו בתוכנית עדכונים, יש להפקידה מחדש. התוכנית החדשה, שהוצעה על ידי עיריית חיפה, אינה מציעה מספיק שטחים לצורכי ציבור שונים, כמו שטחים פתוחים ומבני ציבור. היא גורמת הפקעה מסיבית של קרקעות פרטיות, כולל חצרות וגינות של בתים פרטיים, כדי להרחיב כבישים. ברוב המקרים, הכבישים המורחבים המתוכננים יגיעו עד לקירות הבתים וכך ייעלם מרחב המחיה היומי, הפתוח והבלעדי של בעלי הבתים וייחסמו הבתים הנמצאים מתחת למפלס הרחוב.
כאמור, המסמך שהוגש לעירייה מתייחס לצורכי התושבים וליעדים התכנוניים שלהם. להלן חלק מהצרכים והיעדים הללו, כפי שבאו לידי ביטוי במפגשים שנערכו בשכונה:
מגורים - העמדות העיקריות של משתתפי הסדנה בתחום זה כוללות תביעה למיסוד הבנייה הקיימת בפועל, גם אם זו אינה תואמת את ההוראות הכלליות של התוכנית החדשה לתוספות בנייה; מתן עדיפות להרחבת יחידות המגורים הקיימות, על פני תוספת יחידות מגורים בשכונה; לבנייה חדשה בשכונה יש חשיבות, בתנאי שלתושבי השכונה תהיה אפשרות לרכוש את הדירות שייבנו.
שטחים פתוחים - התושבים הדגישו את הצורך בשטחים ציבוריים פתוחים נוספים. המסמך מציע שטחים ציבוריים נוספים ומסמן את מיקומם, לפי דרישת משתתפי הסדנה. למרות זאת, מודגש במסמך כי גודל השטחים שנקבעו בו אינו עונה על צורכי התושבים העתידיים ולכן על העירייה לאתר שטחים ציבוריים פתוחים נוספים. כן הומלץ לשלב שטחים פתוחים ומגרשי ספורט פתוחים לציבור בשטח בית הספר ובמקום מרכזי נוסף בשכונה, והודגש שעל העירייה לדאוג להעלאת איכות השטחים הציבוריים בשכונה.
מבני ציבור – משתתפי הסדנה עמדו על חסרונם של מבני ציבור שונים. הדרישות העיקריות בתחום זה היו: הוספת מועדון לקשישים, עדיף במרכז השכונה, במקום שהגישה אליו נוחה. בחינה של אפשרות לשלב מעון יום באותו מקום; שילוב מבנה מועדון נוער בבית הספר, שיחד עם השטח סביבו, המיועד להרחבה, ישמשו מבנים רב-תכליתיים שבהם תתקיים גם פעילות של חוגים לתושבי השכונה; פיתוח "אשכול הגנים" המתוכנן בבניין בית הספר "אמונה" לשעבר; העברת בניין המסגד לרשות הקהילה, מתוך מתן אפשרות להמשך פיתוחו של המסגד והתאמתו לצורכי הקהילה, בקביעת אחוזי בנייה מתאימים.
תנועה – רוב הכבישים בחליסה הם חד סטריים והם מיועדים לשרת את תושבי השכונה, המאופיינת ברמת מינוע נמוכה. לכן הסכימה העירייה לבטל את הרחבת הרחובות על חשבון מבנים וחצרות קיימות. יועץ התנועה מטעם העירייה הציע תכנון תנועתי על בסיס עקרונות של מיתון התנועה. הקואליציה ומשתתפי הסדנה ראו בחיוב הצעה זו, אך המליצו שבמקומות שבהם יש צורך במציאת פתרון נקודתי לבעיות תנועה של כלי רכב או הולכי רגל, ייעשה מאמץ להגיע לפתרון מוסכם מתוך הידברות עם התושבים ובעלי הנכסים במקום.
בנוסף לכך, המסמך ממליץ ליצור מערך לתנועת הולכי רגל על בסיס מספר צירי מדרגות מצפון לדרום, תוך טיפוח מקומות מנוחה לאורכם; למצוא פתרון סביר לחניית משאיות בשכונה; לדאוג להסדרת דרכי גישה ברכב לכל בתי המגורים בשכונה; בבנייה חדשה, לדאוג לפתרונות חניה במסגרת המגרש.