מרכז עדאלה הגיש ביום רביעי 26.10.05 תביעה לבית המשפט המחוזי בחיפה, נגד אוניברסיטת חיפה בדרישה לבטל את השימוש בשירות צבאי, לאומי, עתודה או מילואים (להלן: השירות הצבאי) כקריטריון לקבלה למעונות הסטודנטים באוניברסיטת חיפה בהיותו לא חוקי ומפלה נגד הסטודנטים הערבים על רקע לאומי.
העתירה הוגשה, באמצעות עו"ד חסן ג'בארין ובסיוע המתמחה עביר ג'ובראן, בשם עדאלה ובשמן של שלוש סטודנטיות ערביות, אשר בקשותיהן להתקבל למעונות הסטודנטים באוניברסיטת חיפה נדחו, וזאת על אף מצבן הכלכלי הקשה והתדירות הנמוכה של התחבורה הציבורית מיישוביהן. בית המשפט התבקש להוציא צו זמני אשר יחייב את האוניברסיטה להשאיר מקומות במעונות לשלושת הסטודנטיות עד להכרעה סופית בתביעה.
תהליך הקבלה למעונות הסטודנטים, נקבע על פי השוואת נתוני בקשת המועמד עם נתוני בקשות מועמדים אחרים. נתוניו האישיים של כל מועמד מתורגמים לנקודות וזאת בהתאם לניקוד שנקבע מראש על ידי ועדת המעונות. קבלת סטודנט למעונות מותנית בצבירת 61 נקודות לפחות. מועמד אשר עשה שירות צבאי מקבל 20 נקודות ( כ 33% מסה"כ הנקודות), בעוד שסטודנט שלא עשה שירות צבאי אינו זוכה לניקוד זה. סטודנט שעשה שירות מילואים מקבל אוטומטית עוד 5 נקודות שמתווספות ל-20 הנקודות הראשונות וביחד מהווים 41% מסה"כ הנקודות שיש לצבור כדי להיות זכאי להתקבל למעונות הסטודנטים. על כן קריטריון השירות הצבאי מפחית את סיכויו של הסטודנט הערבי להתקבל למעונות מחד ומעלה את סיכויו של הסטודנט היהודי מאידך.
התובעים טענו עוד, כי הקריטריון של השירות הצבאי אינו מהווה קנה מידה לצורכו של הסטודנט למעונות, ועל כן אינו רלוונטי לקביעת הזכאות למגורים במעונות. עוד נטען, כי הענקת הניקוד עבור קריטריון זה מהווה הטבה כפולה ופסולה, וזאת לאור העובדה כי חוק קליטת חיילים משוחררים, תשנ"ד-1994 ממצה את כל הפריבילגיות המגיעות לחיילים משוחררים בגין השירות הצבאי.
עוד נאמר בתביעה, כי הסטודנטיות הערביות מופלות אפליה כפולה ומשולבת של מגדר ולאום, שכן, נשים יהודיות-דתיות, שהיו עלולות להיות מופלות על רקע מין בשל אי שירות צבאי, עונות על הקריטריון האלטרנטיבי: השירות הלאומי.
ה"פ 217/05 חנין נעאמנה ואח' נ' אוניברסיטת חיפה.