מרכז עדאלה פנה ביום (8.11.06) שוב באמצעות עו"ד סאוסן זהר אל מפעל הפיס, בדרישה לבטל לאלתר פרויקט חלוקת 1,000 מלגות לסטודנטים המשרתים בצבא, בשל היותו מפלה סטודנטים ערבים, הפטורים משירות צבאי. זאת, בתגובה למכתב התשובה שהתקבל במשרדי עדאלה לפני מספר ימים (6.11.06), לפיו טוענים במפעל הפיס, כי הצבת הקריטריון הצבאי במצב הדברים הנתון אינו מפלה.
הפרויקט האמור החל לפני שנה, ובמסגרתו מעניק מפעל הפיס 3,000 מלגות לסטודנטים, שהינם חיילים משוחררים, לתקופה של שלוש שנים, כאשר מידי שנה יחולקו 1,000 מלגות. כתנאי לקבלת המלגה הותנה, כי על המועמד להיות חייל ששוחרר משירות צבאי סדיר במהלך חמש השנים האחרונות והוא מועט יכולת מבחינה כלכלית ואשר התקבל ללימודי תואר ראשון בשנת הלימודים הנוכחית.
בפנייתה הראשונה, מיום 5.10.06, כאשר ההרשמה להגשת מועמדות לקבלת המלגה היתה עדיין פתוחה, ציינה עו"ד זהר, כי הצבת תנאי סף של שירות צבאי, בפרויקט האמור, משמעה "הפליית הסטודנטים הערבים לעומת הסטודנטים יהודים, אך ורק על רקע לאום", שהרי הסטודנטים הערבים אינם חייבים בשירות. עוד טענה עו"ד זהר בפנייתה זו, כי הענקת ההטבה האמורה לחיילים משוחררים הינה בלתי-חוקית, הואיל ואינה כלולה ברשימת ההטבות עבורם, כפי שהיא קבועה בחוק קליטת חיילים משוחררים, התשנ"ד – 1984.
בתשובה לפנייתה זו, טען עו"ד רוני כהן, מזכיר חברת מפעל הפיס כי קריטריון השירות הצבאי אינו מפלה, היות והמלגה מיועדת לסטודנטים ששירתו ביחידות קרביות וביחידות תומכי לחימה, ומכאן שגם סטודנטים יהודים שלא שירתו באותן יחידות אינם זכאים לקבלה. יחד עם זאת, ציין כהן, כי נוכח הפניות הרבות מכל המגזרים שלא עמדו בקריטריון האמור, החליט דריקטריון מפעל הפיס למנות ועדת משנה, שתבדוק את כל ההיבטים של אותם פניות, ותגיש את מסקנותיה לדריקטריון החברה.
כאמור, עו"ד זהר שבה וציינה במכתבה מאתמול, כי עדיין מדובר בקריטריון המפלה סטודנטים ערבים, שכן הם ממילא אינם משרתים בצבא. כמו כן, ציינה, כי תנאי הסף, כפי שפורסמו באתר מפעל הפיס, דורשים מן המועמד להיות משוחרר משירות סדיר ומלא מצה"ל, משטרת ישראל ומשמר הגבול ולאו דווקא רק ביחידות קרביות ותומכי לחימה. במקביל, דרשה לקבל מידע הנוגע בעיקר לסמכויות ועדת הבדיקה שמונתה, מועד הגשת מסקנותיה והעתק מהן, לכשיתקבלו.
יצויין, כי לאחרונה ניתן פסק-דין מאת בית המשפט המחוזי בחיפה בסוגיה דומה (ה"פ 217/05 (מחוזי חיפה) נעאמנה ואח' נ' אוניברסיטת חיפה, פסק דין מיום 21.8.06), בו קבע השופט רון סוקול, כי השימוש בשירות צבאי לצורך קבלת ניקוד לקבלה למעונות האוניברסיטה הינו בלתי-חוקי ומפלה את הסטודנטים הערבים על רקע לאום.
פניה ראשונה למפעל הפיס לביטול פרוייקט מלגות לחיילים משוחררים
מכתב תגובה למפעל הפיס לקבלת מידע אודות הועדה שהוקמה ע"י דירקטריון המפעל