בהודעה לבג"ץ שמסר השבוע (11.11.2006) מרכז עדאלה, בתגובה לעתירה שהגיש היישוב כמון נגד ועד היישוב כמאנה, טענה עו"ד סוהאד בשארה כי דרישת היישוב כמון לבטל את תוכנית המתאר שאושרה לאחרונה ליישוב כמאנה, מותנית בדרישות גזעניות היפות למשטר האפרטהייד. העתירה הוגשה גם נגד המועצה הארצית לתכנון ובנייה.
עתירת ועד היישוב כמון (הממוקם ליד העיר כרמיאל) הוגשה ביולי 2006 והיא דורשת, כאמור, לבטל את אישור תוכנית המתאר של היישוב הערבי כמאנה, הסמוך אליו, עד שזו תכלול שלוש דרישות אשר מבטאות תפיסה גזענית, כדלהלן:
לטהר את היישוב כמון מתושביו הערבים – בכמון דורשים כי תוכנית המתאר של היישוב כמאנה תכלול מתחם מגורים למשפחת שחאדה, משפחה ערבית המתגוררת בתוך כמון. משפחת שחאדה חיה בשטח היישוב כמון עוד מהימים שלפני הקמתו. למעשה, המשפחה גרה שם מאז תחילת המאה ה-20, עת רכשה במקום קרקעות. זה שנים מנסים חלק מבני המשפחה לקבל היתרי בנייה על אדמותיהם, ללא הועיל, אף על פי שקרקעותיהם יועדו למגורים על-פי תוכנית המתאר של היישוב.
בהודעת עדאלה, כאמור, נטען כי התניית תוכנית מתאר לכמאנה בעניין משפחת שחאדה, אינה רלוונטית ואינה כדין, שכן מדובר בניסיון לקשור הבטחה של זכויות יסוד לתושבי כמאנה עם כפיית המעבר של המשפחות הערביות המתגוררות בכמון אל מחוצה לו. עוד נטען, כי המשמעות של דרישת כמון היא כפיית משטר אפרטהייד, דרך הליכי התכנון והבנייה, כאילו מגורי ערבים ביישוב כמון אינם אפשריים.
תנאי נוסף שמעלה היישוב כמון בעתירתו הוא הדרישה לכלול בתוכנית המתאר של כמאנה סלילת כביש גישה עצמאי, שהוא למעשה כביש עוקף שיאפשר, כך נראה, לתושבי כמון היהודים להימנע מלחלוק כביש גישה עם שכניהם הערבים המתגוררים ביישוב כמאנה. בהודעת עדאלה צוין כי עמדת המועצה הארצית לתכנון ובנייה היא, כי כביש הגישה הקיים מתוכנן כך שיענה על צורכי התנועה התחבורתית לשני היישובים גם יחד. לכן, כך נטען, גם כאן אין להתנות אישור תוכנית מתאר לכמאנה בתכנון אותו כביש "עצמאי" לכמון.
עוד עולה מהתנאים שהציב ועד היישוב כמון בעתירתו, כי קיימת דרישה להבטיח רוב יהודי על הר כמון, לטווח הרחוק. בעתירתו מציין כמון כי תוכנית המתאר המוצעת של כמאנה תמנע בעתיד את הרחבת תוכנית המתאר של כמון. בהודעת עדאלה צוין, כי בפועל אין תוכנית המתאר של כמאנה מונעת את הרחבת היישוב כמון למצבו האופטימלי, שהרי הצעה לתוכנית מתאר להרחבת כמון, אשר צירף ועד היישוב לעתירתו הנדונה, אינה מתוכננת על חשבון שטחי תוכנית המתאר של היישוב כמאנה.
ואולם, טוענים בעדאלה, מאחורי דרישה זו של כמון טמון טיעון אחר הבא לידי ביטוי במספר מסמכים קודמים לעתירה, כגון המכתב שהוציא ועד היישוב בינואר 2006 אל ראש המועצה לביטחון לאומי!!! שבו הוא מציין, בין היתר:
"... הרחבת כמאנה במתכונתה הנוכחית... מפרה את האיזון העדין שבין שתי האוכלוסיות [יהודים ובדואים])... "
ועוד מצוין באותה פנייה:
"הפכנו ממגשימי הציונות וחזון ייהוד הגליל לגורם מיותר שאינו מעניין איש במערכת קבלת ההחלטות במדינה. האם ייהוד הגליל עדיין מהווה את אחד מיעדיה של מדינת ישראל?"
רקע היסטורי של היישובים כמאנה וכמון:
הכפר כמאנה, הממוקם על הר כמון, נוסד ב-1810, עת רכשו בני משפחת סואעד קרקעות על ההר. הכפר הוכר על ידי ממשלת ישראל רק ב-1995. הוכנו שתי תוכניות מתאר לכמאנה, אולם הן היו פגומות שכן לא כללו שתי שכונות (כ-50% מהיישוב). חלק מתושבי הכפר הגישו עתירה לבג"ץ לכלול את שכונותיהם בתוכנית מתאר חדשה. ואכן, ב-2001 העתירות התקבלו. רק לאחר עיכוב של יותר משנתיים, ולאחר שתושבים מכמאנה הגישו בקשה לפי פקודת בזיון בית המשפט, הופקדה תוכנית מתאר להרחבת היישוב והמשיבים חויבו בהוצאות המשפט.
כאמור, בעקבות אישור התוכנית הגיש ועד היישוב כמון עתירה לבטלה.
היישוב כמון – בשנת 1981 החלו כמה משפחות יהודיות לבנות את בתיהן על הר כמון, ללא היתרי בנייה וללא תוכנית מתאר מאושרת. ב-1984 אושרה תוכנית מתאר ליישוב כמון, אשר איפשרה מתן היתרים למשפחות היהודיות על ההר. התוכנית יצרה מגרשי בנייה בשטח של שני דונמים לכל משפחה וסיפקה ליישוב בסיס תכנוני לתשתיות ברמה גבוהה. מאז ועד היום אושרו שלוש תוכניות נוספות לכמון.
בג"ץ 6176/06 כמון – אגודה שיתופית להתיישבות חקלאית בבקעת בית הכרם בע"מ נ' מועצה ארצית לתכנון ובנייה ואח'