Warning: include(/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/may09/../../../heb/head.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/may09/5.php on line 11

Warning: include(): Failed opening '/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/may09/../../../heb/head.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/may09/5.php on line 11

הירחון האלקטרוני של עדאלה
גיליון מס' 60, מאי 2009



עדאלה וסאות אל-עאמל: השינוי בעמדתה של רכבת ישראל הוא שטחי ולא מהותי

בתגובה לתביעה שהגישו מרכז עדאלה ואיגוד סאות אל-עאמל (קול העובד) לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, הודיעה חברת רכבת ישראל שהקריטריון של שירות צבאי כתנאי להעסקת עובדים בתפקידי שומרים ופקחים יוחלף בקריטריון אחר. למעשה, הקריטריון החדש הוא בעל תוכן זהה לקריטריון הקודם. לפי הקריטריון החדש, לעבודה ברכבת יתקבלו מועמדים שעבדו 18 חודשים רצופים בארגון "בעל מבנה הייררכי", או שעבדו בחברה לפחות שנה אחת.

במרס השנה מסרה רכבת ישראל הודעות פיטורים לשליש מעובדיה הערבים, שהועסקו בחברה פחות משנה. התגובה הוגשה לבית המשפט בעקבות תביעה של עדאלה וסאות אל-עאמל וערר שהגיש עורך הדין תאופיק טיבי בשם שני עובדים ערבים שלא התקבלו לעבודה ברכבת ישראל, באמתלה שלא שירתו בצבא.

חברת רכבת ישראל פירסמה לאחרונה מכרז להעסקת עובדים בתפקידים של שומרים ופקחים, המוצבים בנקודות מפגש בין מסילת הרכבת לכביש. בחוזה זכתה חברת השמירה. לפי הסכם חדש שחתמו רכבת ישראל וחברת השמירה, החברה מתחייבת להעסיק אך ורק עובדים שהשלימו שירות צבאי. השינוי במדיניות העסקת העובדים הוא בגדר אפליה נגד ערבים אזרחי ישראל, הפטורים משירות צבאי. אין ספק כי שינוי זה יוביל לפיטורים קולקטיביים של ערבים העובדים ברכבת ישראל וימנע את העסקתם בעתיד בחברה. לפיכך, שינוי זה פוגע בזכותם החוקתית לחופש העיסוק. האפליה אף חמורה יותר, מכיוון שעבודתו של שומר ברכבת, מטבעה, היא בעלת אופי אזרחי ולא צבאי.

בתגובה להודעה שמסרה רכבת ישראל הצהירו עדאלה וסאות אל-עאמל, שצעד זה הוא למעשה שינוי מלאכותי, שטחי ומילולי בלבד, ולא השינוי המהותי שדרשו הארגונים בתביעה. בתגובתה, רכבת ישראל טוענת שהקריטריון שלפיו נדרש המועמד לעבוד בארגון "בעל מבנה הייררכי" כולל גם שירות בצבא הישראלי. עם זאת, התגובה אינה כוללת פרטים נוספים בנוגע למשמעות המונח "בעל מבנה הייררכי". לפיכך, זהו מונח מעורפל שיוביל לכך שעובדים יתקבלו לעבודה בהעדר קריטריונים ברורים ומחייבים. הפתרון שהציעה הרכבת גם מטיל על העובדים את נטל ההוכחה שמקומות העבודה הקודמים שלהם היו ארגונים "בעלי מבנה הייררכי". עדאלה וסאות אל-עאמל הוסיפו, כי "בשורה התחתונה, השינוי שמציעה חברת רכבת ישראל מצמצם את האחריות המשפטית לפיטוריהם של עובדים ערבים ולמאמצים להעביר את נטל ההוכחה אל העובדים עצמם".

התביעה, שמרכז עדאלה ואיגוד סאות אל-עאמל הגישו ב-30 באפריל 2009, התמקדה בשני מקרים ספציפיים של עובדים ערבים: עבדאללה תאייה מקלנסאווה, שעובד בחברת הרכבת מאז ספטמבר 2008, ועבדאללה נאשף מטייבה, שמועסק בחברה מאז מאי 2008. בתצהירים שצורפו לתביעה ציינו העובדים, כי התנאי היחיד שהוצג להם כאשר נרשמו לעבודה ברכבת הוא ידיעת השפה העברית. הם נדרשו לעבור מבחן בהבנת הנקרא בעברית, שאותו עברו שניהם בהצלחה. לאחר מכן החברה שלחה את שני העובדים להשתלמות קצרה, שבה למדו להשתמש במכשירי קשר ובכלים אחרים המשמשים שומרים המוצבים במסילה. בתום ההכשרה עברו השניים, בהצלחה, בחינה עיונית ובחינה מעשית.

העובדים הדגישו בתצהיריהם, כי בעבודה שעשו בחברת הרכבת לא היה צורך בניסיון צבאי כלשהו וכי כל שנדרשו לעשות היה לדווח למרכז הבקרה על כל אירוע חריג שמתרחש על מסילת הברזל או בקרבתה – הליכה של אנשים על הפסים, חציית המסילה בזמן מעבר רכבות על ידי נהגים עבריינים שאינם מצייתים לתמרורים או כל תקלה טכנית אחרת.

מסמכים משפטיים

התביעה