בעקבות עתירה שהגיש עדאלה, בשם העמותה לקידום החינוך הערבי – חיפה, באוגוסט 2007, לפתיחת בית ספר ערבי ייחודי על אזורי או ארצי לאמנות בחיפה, החליטו משרד החינוך ועיריית חיפה להקים מרחב חינוך לערבים בחיפה, אשר במסגרתו יופעלו בתי הספר הקיימים עם אוריינטציות ייחודיות. על פי הודעת משרד החינוך לבג"ץ, תהליך הקמת המרחב יושלם עד 2010 .
בתגובה הודיעו העותרים לבג"ץ, באמצעות עו"ד סאוסן זהר מעדאלה, כי הם מסכימים להקמת מרחב חינוך אשר יכלול בתי ספר ייחודיים, כאשר כל בית ספר במרחב החינוך ייהנה מייחודיות משלו. בהודעה, שנמסרה ב- 7ביולי 2008 , דרשו העותרים שבית הספר הייחודי לאמנות בחיפה ייפתח ב-1 בספטמבר 2008 , מכיוון שפתיחת בית הספר תאפשר להמשיך את הרצף החינוכי הייחודי שהחל בגן הילדים "אלכרמה ב'" בחיפה. בוגרי הגן ילמדו בבית הספר היסודי "אלכרמה ב'" בחיפה, כפי שנדרש בעתירה.
העותרים ביקשו מבג"ץ לדון בתגובתם להחלטת משרד החינוך והעירייה. בית המשפט נענה לבקשה והדיון יתקיים ב-4 באוגוסט 2008.
העמותה לקידום החינוך הערבי – חיפה העלתה את הרעיון להקים מרחב חינוך ערבי לפני למעלה מחמש שנים, במסגרת דו"ח "ההתחדשות" שהוגש לעיריית חיפה בזמנו.
עו"ד זהר הדגישה, כי הסכמת העותרים להקמת מרחב חינוך מותנית בעמידה בלוח הזמנים שפורט בהודעת משרד החינוך מצד אחד, ובעמידה בהתחייבויות לשתף פעולה עם הקהילה ונציגי הורים מצד שני, וכי העותרים ישמרו על זכותם לפנות לערכאות אם התוכנית לא תתממש כמוצע על ידם.
עוד הדגישו העותרים, כי הקמת בית הספר מתבקשת באופן מיידי, מכיוון שמבנה בית הספר כבר קיים; יותר מ- 100 הורים רשמו את ילדיהם לבית הספר המבוקש; קיימת תוכנית לימוד מוכנה ומגובשת שהועברה זה מכבר לוועדה לבתי ספר ייחודיים על אזוריים ומרחבי חינוך שבמשרד החינוך (ועדת וינשטיין), אשר לא העבירה כל הסתייגות מהתוכנית; צוות המורים מוכן וערוך ללמד בבית הספר והחשוב מכל: אישור פתיחת בית הספר המבוקש ישמור על הרצף החינוכי מבחינת התלמידים שלמדו בשנת הלימודים הנוכחית ( 2008-2007 ) ושאמורים לעלות לחינוך יסודי בשנת הלימודים הבאה ( 2009-2008 ). אי הקמת בית הספר המבוקש באופן מיידי תפגע בזכות לחינוך של התלמידים אשר למדו בשנה האחרונה בגני הילדים הייחודים לאמנות ב"אלכרמה ב'" והמצויים עתה בגיל חינוך יסודי. כן תיפגע כתוצאה מכך זכותם של ההורים לבחור לילדיהם חינוך המשקף את תפישותיהם וההולם את כישורי ילדיהם.
בנוסף התנגדו העותרים להצעת משרד החינוך, כי בתי הספר שייכללו במרחב החינוך יהיו עם אוריינטציה ייחודית, ודרשו כי בתי ספר אלה יוגדרו בתי ספר ייחודיים לכל דבר ועניין.
כדי לא לפגוע בזכות הלגיטימית של הילדים ללמוד בבית ספר ייחודי לאמנות בהמשך ללימודיהם הקודמים, ביקשה עו"ד זהר מבית המשפט לקבוע דיון דחוף בעתירה לפני מועד פתיחת שנת הלימודים הקרובה ( 2009-2008 ).
רקע:
הגשת העתירה ונתונים על בתי ספר יסודיים על אזוריים ייחודיים
באוגוסט 2007 הגישו העמותה לקידום החינוך הערבי בחיפה, 33 הורים לתלמידים בגיל החינוך היסודי, עתירה לבג"ץ נגד משרד החינוך ועיריית חיפה. העותרים, באמצעות ארגון עדאלה, דרשו לפתוח בית ספר יסודי ממלכתי ערבי ייחודי על אזורי או ארצי לאמנות, שיהיה מיועד לתלמידים ערבים. עוד דרשו העותרים כי ייפתח בהקדם האפשרי בית ספר ערבי יסודי ממלכתי ייחודי על אזורי לאמנות בחיפה, אשר ישרת הן את ילדי העותרים והן את הילדים הערבים תושבי חיפה ואזור הצפון. פתיחת בית ספר כזה תאפשר להמשיך את הרצף החינוכי הייחודי שהחל בגן הילדים "אלכרמה ב'" בחיפה, כשבוגרי הגן ילמדו בבית הספר היסודי "אלכרמה ב'" בחיפה. את העתירה הגישה עו"ד סאוסן זהר מעדאלה.
לפי הנתונים שהגיעו לידי העותרים, בישראל פועלים היום כ- 25 בתי ספר עבריים ממלכתיים ייחודיים לאמנות: 17 מבתי הספר האלה מסווגים כבתי ספר אזוריים; שישה מהם מסווגים כעל אזוריים או ארציים ושניים מסווגים כבתי ספר ממלכתיים דתיים על אזוריים/ארציים.
25 בתי הספר הממלכתיים הייחודיים לאמנות נמצאים ביישובים או באזורים אלה: ירושלים, תל אביב, חיפה, באר שבע, עכו, אשקלון, רחובות, חדרה, הנגב המערבי, מצפה רמון, פתח תקוה, גבעת אולגה, חולון, עטרת, יבנה, גבעתיים והרצליה.
בחיפה פועלים 57 בתי ספר יסודיים עבריים, המספקים מגוון של אפשרויות חינוכיות לתלמידים היהודים. בין בתי הספר האלו יש בתי ספר ייחודיים לאמנות, למדעים, לטכנולוגיה ולתקשורת. כן פועלים בעיר בתי ספר דמוקרטיים עבריים וקיימות מסגרות חינוכיות רבות בעלות תפישות חינוכיות שונות, כמו בתי ספר בניהול עצמי ובתי ספר קהילתיים. לעומת זאת, במערכת החינוך הממלכתית הערבית בחיפה קיים רק בית ספר ייחודי אחד – בית ספר חיוואר לחינוך דמוקרטי – אשר הוקם רק לאחר התערבות בג"ץ. בית ספר זה אינו מיועד לאמנות ואינו מיוחד לתחום זה.
למרות הנתונים האלה, בישראל אין היום בית ספר ערבי ממלכתי ייחודי לאמנות. בשום יישוב ערבי לא הוקם בית ספר ממלכתי אזורי, על אזורי או ארצי לאמנות. כמו כן, בשום עיר מעורבת בישראל אין בית ספר ערבי ייחודי לאמנות.
בשנת הלימודים 2007-2006 הופעל בבית ספר "אלכרמה ב'" בחיפה גן ילדים שבו התקיימו הלימודים במתכונת ייחודית לאמנות. על פתיחת הגן הייחודי לאמנות הכריזה עיריית חיפה במרס 2006 . הגן מיועד לתלמידים בגילאי חובה וטרום חובה. זהו גן הילדים הערבי הראשון שהוגדר על ידי עיריית חיפה גן על אזורי. גן זה אמור לשרת את כלל התלמידים הערבים בחיפה והסביבה, וגם את אלה שגרים מחוץ לאזור הרישום. כמו כן, זהו גן הילדים הראשון שבו מתכונת הלימודים הינה ייחודית לאמנות. בפועל, הגן נפתח רק באוגוסט 2006 . תחילה היו רשומים בגן 18 ילדים לשנת הלימודים 2007-2006 אך מספרם גדל מאוחר יותר ל- 23 . חלקם גרים באזור הרישום של הגן וחלקם מחוץ לאזור הרישום.
העמותה לקידום החינוך הערבי וארגון עדאלה פנו בשנת 2007 לעיריית חיפה, למשרד החינוך ולפרקליטות המדינה בדרישה להמשיך את הרצף החינוכי שהחל בגן הילדים גם בכיתות החינוך היסודי בבית הספר "אלכרמה ב'", אולם הבקשות נדחו בנימוקים שונים.
עו"ד זהר טענה בעתירה, כי סירובן של הפרקליטות ועיריית חיפה להיענות לבקשה להקים את בית הספר פוגע בזכותו של הילד הערבי לנגישות שווה למערכת החינוך הממלכתית; פוגע בזכותם השווה של ההורים הערבים לבחירה בחינוך; ופוגע בזכות השוויון, שמחייבת את חלוקת הטובין, ובמקרה זה הקמת בתי ספר ייחודיים, ללא אפליה על רקע לאום. "כל תלמיד יהודי במדינת ישראל, דתי או לא דתי בגיל חינוך יסודי, על-יסודי או בתיכון, נהנה מהזכות לנגישות ליותר מאחד מבתי הספר הממלכתיים הייחודיים לאמנות במדינת ישראל. זכותו של כל הורה יהודי, דתי או לא דתי, לבחירת סוג החינוך לילדיו כוללת גם את זכותו לבחור במערכת החינוך הממלכתית הייחודית לאמנות. לא כך מצבו של התלמיד הערבי במדינת ישראל, ולא כך הוא מצבם של ההורים הערבים במדינת ישראל, וזאת מכיוון שאין ולו בית ספר ערבי אחד במדינת ישראל המוגדר כבית ספר ממלכתי ייחודי לאמנות", נטען בעתירה.
מסמכים משפטיים: