בג"צ, בהרכב של שלושה שופטים (פרוקצ'ה, רובינשטיין, ג'ובראן), הוציא היום 15.8.06 צו על תנאי כנגד השר לביטחון פנים ותנ"צ בנצי סאו, המורה להם להתייצב וליתן טעם מדוע לא יבוטל מינויו של סאו לתפקיד ראש המטה המבצעי של השר לביטחון פנים.
החלטתו זו של בג"צ באה בתגובה לתשובה שמסרה פרקליטות המדינה מלפני כשבועיים (3.8.06) לבג"צ בה נאמר כי השר עומד על עמדתו שמינויו של סאו אינו מהווה קידום ועל כן אין בו הפרה להמלצות ועדת אור. בכך למעשה, דוחה השר את המלצת בג"ץ המפורשת לפיה פרקליטות המדינה תסכים לקבל את העתירה של מרכז עדאלה מבלי ליתן פסק-דין עקרוני בנושא.
כידוע, מרכז עדאלה הגיש עתירה ב- 1 ליוני 2006 כנגד קידומו של תנ"צ בנצי סאו לתפקיד ראש המטה המבצעי של השר לביטחון פנים. העתירה הוגשה, מיד לאחר הודעת השר על מינויו של סאו, ובה הועלתה הדרישה כי השר יבטל את קידומו של סאו, כיוון שאינו חוקי. בעתירה נטען כי המינוי של סאו סותר את המלצות ועדת אור, את החלטת הממשלה שאימצה אותה, ואת הדין הנוגע לחובה למנות אנשים בשירות הציבורי אשר לא יפגמו באמון הציבור ברשות. בעתירה הודגש כי מינוי זה יפגום אנושות באמון הציבור בכלל, ובאמון הציבור הערבי בפרט במשטרה. את העתירה הגיש עו"ד מרואן דלאל מעדאלה בשם ועד משפחות הרוגי אוקטובר 2000.
כזכור, סאו היה מפקד מג"ב צפון בעת אירועי אוקטובר 2000. הוא פיקד על כוחות משטרה שפעלו באזור אום אלפחם. ועדת אור קבעה כי התנהלותו היתה פגומה מיסודה, לא חוקית ואף מנוגדת לנוהלי המשטרה עצמה. התנהלות זו, נקבע על ידי ועדת אור, הובילה להריגתם של 3 אזרחים: מוסלח אבו ג'ראד, אחמד ג'בארין ומוחמד ג'בארין ולפציעתם של רבים אחרים. בעקבות ממצאים אלה המליצה ועדת אור כי סאו לא יקודם בדרגתו ובתפקידו למשך ארבע שנים מיום פרסום הדו"ח (1.9.2003). ב-14 בספטמבר 2003 אימצה הממשלה המלצה זאת במפורש (החלטה 772).
ראש המטה המבצעי של השר לביטחון פנים הוא תפקיד בכיר ביותר. ממלא תפקיד זה ממליץ לשר לביטחון פנים על דרכי פעילות אפשריות ומקשר בינו לבין הדרג המבצעי של המשטרה. הוא אף יכול להמליץ לשר על דרכי פעולה שונות מאלו שנוקט המפכ"ל, אף על פי שהוא פקוד של האחרון. ראש המטה גם משתתף בישיבות הקבינט הביטחוני של הממשלה, שדן בנושאי ביטחון החורגים מאלה הנוגעים למשטרה בלבד.
בג"ץ 4584/06 ועד משפחות הרוגי אוקטובר 2000 ואח' נ' אבי דיכטר, השר לביטחון פנים