Warning: include(/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jan08/../../../heb/head.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jan08/1.php on line 21

Warning: include(): Failed opening '/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jan08/../../../heb/head.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jan08/1.php on line 21

הירחון האלקטרוני של עדאלה
גיליון מס' 44, ינואר 2008



עדאלה: החלטת מזוז הינה החלטה גזענית ומסיתה

איש מהשוטרים או הקצינים הנושאים באחריות ליריות הקטלניות שהביאו למותם של פלסטינים אזרחי ישראל באוקטובר 2000 לא יועמד לדין פלילי. כך קבע ביום ראשון, 27 בינואר 2008, היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז. הודעתו של מזוז סוגרת באופן רשמי את התיק נגד אנשי המשטרה שהיו מעורבים בהריגתם של אזרחים ערבים שהפגינו באוקטובר 2000 בערים ובכפרים בישראל, במחאה על המדיניות התוקפנית שנקטה ממשלת ישראל נגד הפלסטינים בגדה המערבית וברצועת עזה. המשטרה השתמשה בקליעים חיים כדי לפזר את המפגינים הלא חמושים, וכתוצאה מכך נהרגו 13 מהמפגינים ונפצעו אלפים.

בהחלטתו טען מזוז כי אין חומר ראיות מספיק כדי להגיש כתבי אישום נגד החשודים. "החוק ברור מאוד בכל מה שנוגע לאשמה פלילית ולכללי ההעמדה לדין. לפיכך, ובהעדר ראיות מספיקות לקביעת אשמתם של המעורבים באירועים אלה, לא היתה ברירה אלא לסגור את התיק", אמר מזוז. הוא הוסיף וציין כי השוטרים שירו בקורבנות נמצאו ב"מצב חירום". לדבריו, השוטרים עמדו בסכנת חיים מיידית וישירה. מצב זה, הוא טען, חייב שיקול דעת מבצעי ולכן אין אפשרות לייחס לשוטרים אחריות פלילית. לטענתו, גם אם אפשר היה להוכיח ששוטרים ירו אש קטלנית, אף על פי כן אפשר לטעון שהירי היה מוצדק.

החלטתו של מזוז, המסירה את האחריות מהשוטרים ומפקדיהם, עומדת בסתירה מהותית לממצאים העובדתיים והמשפטיים שהובאו בדו"ח הסופי של ועדת החקירה הממלכתית לבירור ההתנגשויות בין כוחות הביטחון לבין אזרחים ישראלים באוקטובר 2000 (ועדת אור), שפורסם בספטמבר 2003. ההחלטה סותרת גם את המסקנות הברורות של ועדת אור, שלפיהן השימוש בצלפים וירי אש חיה על ידי שוטרים אחרים היה לא חוקי. הוא לא היה חוקי מההיבט העקרוני וגם משום שהמפגינים לא איימו על חייהם של השוטרים באופן ממשי או מיידי.

בתגובה להחלטה הודיע ארגון עדאלה כי בכוונתו לפנות לערוצים משפטיים בינלאומיים בתיק זה. "מיצינו את כל ההליכים המשפטיים בישראל. ננסה לערב את האו"ם ומדינות אחרות שיש להן סמכות לפסוק בעניינים אוניברסליים", אמר עו"ד חסן ג'בארין, מנכ"ל עדאלה, במסיבת עיתונאים שכונסה בבית אגרון בירושלים לאחר פרסום החלטתו של מזוז. מסיבת העיתונאים היתה משותפת לוועדת המעקב העליונה של הציבור הערבי בישראל, ועד משפחות הרוגי אוקטובר ועדאלה.

החלטתו של מזוז נתנה אישור לדו"ח על התנהגות המשטרה באירועי אוקטובר 2000, שפורסם על ידי המחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים (מח"ש) בספטמבר 2005. בדו"ח זה הודיעה מח"ש על החלטתה לסגור את כל תיקי החקירה נגד השוטרים וקציני המשטרה המעורבים באירועי ההרג באוקטובר 2000, באמתלא של חוסר ראיות.

בעקבות פרסום דו"ח מח"ש, וכתוצאה מהלחץ הציבורי שהתעורר אחריו, החליט היועץ המשפטי לממשלה לבחון מחדש את ההחלטה. לשם כך מונה צוות בדיקה מיוחד בפרקליטות המדינה, שבדק את התיקים. בזמנו טען עדאלה כי אין לתת כל אמון בהחלטה לבדוק את דו"ח מח"ש בתוך הפרקליטות, משום שבראשה עומד פרקליט המדינה ערן שנדר. שנדר היה מנהל מח"ש באוקטובר 2000 והוא נושא באחריות ישירה לכך שהמחלקה לא פתחה מיד בחקירה בנוגע לאחריות להרג האזרחים שבה נושאים שוטרים וקצינים.

באוקטובר 2006 הגיש עדאלה ליועץ המשפטי לממשלה דו"ח מקיף על כישלונה של מח"ש בחקירת אירועי אוקטובר 2000, תחת הכותרת "הנאשמים". בדו"ח זה התייחס עדאלה לפגמים ולכישלונות של רשויות אכיפת החוק – ובראשן מח"ש – בחקירת אירועי ההרג באוקטובר 2000. הדו"ח חושף בעיקר את עבודתה הרשלנית של מח"ש ואת חוסר יכולתה למלא את חובתה לחקור את העבירות הפליליות שביצעה המשטרה באוקטובר 2000. הדו"ח גם מגלה כיצד הסתירה מח"ש עובדות חשובות מהציבור ופירסמה דו"ח מופרך על האירועים. החלטתו של מזוז כללה תגובות ישירות לדו"ח "הנאשמים".

לפרטים נוספים ראו דו"ח מיוחד על אירועי ההרג באוקטובר 2000