Warning: include(/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jan07/../../../heb/head.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jan07/3.php on line 21

Warning: include(): Failed opening '/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jan07/../../../heb/head.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jan07/3.php on line 21

הירחון האלקטרוני של עדאלה
גליון מס' 32, ינואר 2007

עדאלה דורש לבטל את תוכנית "נגב 2015", בטענה כי תנציח את מדיניות ההפליה וההפרדה כלפי אלפי התושבים הערבים בנגב

מרכז עדאלה הגיש ביום 28.1.2007 לראש הממשלה, אהוד אולמרט, והמשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, מכתב שבו הוא דורש לבטל את התוכנית "נגב 2015 – תוכנית לאומית אסטרטגית לפיתוח הנגב". עדאלה מנמק כי התוכנית מפלה ונשענת על החלטות ממשלה בלתי-חוקיות ומחוסרות כל סמכות. בעדאלה דורשים גם להכין תוכנית פיתוח חדשה, ששמה לנגד עיניה את פיתוח האוכלוסייה הערבית בנגב, שתישען על עקרונות השוויון, הצדק החלוקתי וההגינות ותיתן מענה מלא לצרכים הדוחקים של אוכלוסייה זו, בכל התחומים.

במכתב, אשר הוכן על-ידי מתכננת הערים הנאא חמדאן, מרכז סניף עדאלה באר-שבע סאלם מדיע'ם ועו"ד סוהאד בשארה, נטען כי המטרה המרכזית של תוכנית הפיתוח היא הגדלת מספר התושבים בנגב ל-900 אלף נפש (פי 1.7 ממספרם כיום) בתוך תקופה של עשר שנים. בעיקר מדובר במשיכת אוכלוסייה יהודית אל הנגב. על פי התוכנית, הממשלה תקצה לפיתוח הנגב 17 מיליארד שקל בשנים 2006-2015.

מעיון בתוכנית עולה, כי היא איננה מציעה פתרונות שיש בהם לפתור את הבעיות המרחביות הקיימות באזור הנגב ולהביא לפיתוח מרחבי, חברתי וכלכלי צודק ושוויוני לאזרחי המדינה בכלל ולתושבי הנגב בפרט. יתרה מזו, התוכנית רואה בקיומם של היישובים הלא מוכרים ובאי הסדרת סוגיית הקרקעות גורמים הפוגעים בפיתוח הנגב והמונעים משיכת אוכלוסייה חזקה לאזור: "אטרקטיביות האזור עבור אוכלוסיות חזקות עלולה להיפגע" (עמ' א-34 לתוכנית).

הפתרון המרחבי היחיד, כביכול, שהתוכנית מציעה הוא פינוי והריסת היישובים הלא מוכרים וריכוז תושביהם ביישובים הקיימים. מהלך זה, אשר מיושם בנגב כבר בימים אלה, והתוכנית בכלל, יביאו להגדלת הפער החברתי-הכלכלי והמרחבי בין האוכלוסייה הערבית הבדווית לאוכלוסייה היהודית בנגב, יפגעו בזכויות יסוד של תושבי היישובים הערביים המוכרים והלא מוכרים, והם נוגדים את עקרונות הצדק החלוקתי, השוויון וההגינות כפי שאלה באים לידי ביטוי בפסיקת בית המשפט העליון בנושא.

המכתב מפרט את מכלול המגרעות של התוכנית, תוך התמקדות בשלושה היבטים עיקריים: מגורים והתיישבות, פיתוח כלכלי וחינוך. למכתב מצורפת מפה, המציגה בבהירות את ההפליה המרחבית הקיימת בין היישובים הערביים ליישובים היהודיים בנגב. התוכנית עתידה להנציח הפליה זו.

 למכתב