ביום ראשון 21 בינואר 2007, הגיש מרכז עדאלה את תגובתו לבג"ץ, שבה הוא דוחה את הצעת בית המשפט להפוך את המסגד הגדול בבאר-שבע ל"מוזיאון לתרבות האיסלאם ועמי המזרח, באופן שיבטיח מתן ביטוי להיבטים שונים של תרבות האיסלאם, על פי שיקול דעת מקצועי של מנהלי המוזיאון ובכפוף לחיקוקים הנוגעים למוזיאונים בישראל". הצעה זו הועלתה על-ידי בג"ץ ב-1 במאי 2006, בתגובה לעתירה שהגיש מרכז עדאלה עוד ב-2002 בשמו ובשם האגודה לסיוע על זכויות הבדווים בישראל, הוועד המוסלמי בנגב והשייח עודה אבו-סירחאן.
בג"ץ העלה את הצעתו במסגרת הדיונים המתנהלים לפניו, כדי להגיע להסדר בין הצדדים, מאחר שעיריית באר שבע מסרבת לפתוח את המסגד לתפילה "מטעמים ביטחוניים".
בהודעת התגובה ציין עו"ד עאדל בדיר מעדאלה כי לאחר התייעצות עם אנשי דת וציבור מוסלמים, ביניהם נשיא בית הדין השרעי, הקאדי אחמד נאטור, קיימת אחדות דעים בדבר השמירה על קדושת המקום כמסגד שהפונקציה העיקרית שלו היא "תפילה", ואשר ינוהל על-ידי מוסלמים. חילול הקודש אסור הן על פי החוק (חוק השמירה על המקומות הקדושים וחוק העונשין) והן על פי חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. על כן, נטען בתגובה, זכותם של התושבים המוסלמים ליהנות מחופש הדת ולהתפלל במסגד היא זכות יסוד, אשר הוכרה בבית המשפט העליון כזכות על שיש להגן עליה למרות אי שביעות רצונם של חוגים בלתי סובלניים. בכתב העתירה נטען כי "בבאר-שבע יש בית כנסת לכל 700 תושבים, אבל ל-5,000 התושבים המוסלמים הקבועים של העיר ולעשרות האלפים שעוברים בה מדי יום אין שום מקום להתפלל".
"הצעת ההסדר מתעלמת מהעובדה שמדובר במסגד אשר נבנה לפני יותר ממאה שנה והקיים עד עצם היום הזה. לא מדובר במבנה חדש אשר הוקם זה עתה ואז התעורר ויכוח בין העירייה לבין התושבים המוסלמים אם לייעד אותו למוזיאון או למסגד. מדובר במסגד, וככזה הינו מבנה מקודש לכל המוסלמים, ולא רק לעותרים. קדושתו של המסגד אינה מוסרת ממנו ואין העותרים יכולים להסכים לעשות בו שימוש לצרכים אחרים, מלבד ייעודו המקורי כמסגד", צוין בהודעת התגובה מטעם עדאלה.
עוד ציין עדאלה בתגובתו, כי סירובה של העירייה לפתוח את המקום כבית תפילה נובע משיקולים פוליטיים וזרים. בין יתר טענותיה ציינה העירייה, כי פתיחת המסגד מחדש עלולה לפגוע במרקם היחסים העדין בין שתי האוכלוסיות. בתגובה טענו העותרים, כי דווקא הפיכת המסגד למוזיאון היא זו שתפגע ביחסים עם האוכלוסייה הערבית שבבאר-שבע ובנגב בפרט, ועם האוכלוסייה הערבית בישראל בכלל. ארגון עדאלה אף מציין כי פתיחת המסגד כמוזיאון, ומניעת האפשרות להתפלל בו מתושבי באר-שבע וממוסלמים המבקרים בה, צורמת במיוחד לאור העובדה שבכל הערים הגדולות במדינה, כמו תל-אביב-יפו, חיפה, ירושלים, לוד, רמלה והרצליה יש מסגדים והם נפתחו לתפילתם של המוסלמים.
בג"ץ 7311/02 האגודה לסיוע ולהגנה על זכויות הבדואים בישראל ואח' נ' עירית באר שבע, שר הדתות ואח'