בית הדין הארצי לעבודה סירב לתת רשות ערעור על ההחלטה להשעות את עובדת משרד הבריאות, ג'והיינה חוסיין, קודם למיצוי ההליכים המשמעתיים שננקטו נגדה בגין השתתפותה בהפגנה נגד המצור על עזה במרס 2008. מרכז עדאלה, שמייצג את העובדת, בוחן אפשרות לעתור לבג"ץ נגד ההחלטה, עקב פגיעתה החמורה בחופש הביטוי ובחופש העיסוק של העובדת ובגלל השאלות החוקתיות העקרוניות שעולות ממקרה זה.
חוסיין עובדת במשרד הבריאות זה כ-30 שנה. היא שימשה מפקחת אזורית של תחנות לבריאות המשפחה, הוכרה כעובדת מצטיינת ואף זכתה בפרס קרן מנכ"ל משרד הבריאות לשנת 2001-2000. היא הושעתה בטענה שהפרה את הכללים החלים על עובדי מדינה בכך שהשתתפה בהפגנת מחאה נגד המצור על עזה, אשר אורגנה על ידי ועדת המעקב העליונה לענייני הערבים בישראל והתקיימה באום אל-פחם ב-4 במרס 2008. כמו כן נטען שהיא החזיקה בשלט שעליו נכתב "ילדי היטלר רוצים לבצע אותו דבר בילדי עזה", וצוטטה בטלוויזיה כמי שאומרת ש"העם הציוני שוחט את האחים שלנו בעזה", אף על פי שהבהירה בחקירתה בנציבות שירות המדינה ובטיעונים שהגישה נגד הכוונה להשעותה כי השתתפותה בהפגנה נגד המצור על עזה היתה ביטוי לגישתה המתנגדת לאלימות באשר היא ולפגיעה בחפים מפשע. אם החזיקה בשלט המדובר, אמרה, היה זה למשך זמן קצר ביותר בלי שראתה את הכתוב עליו, כאשר ערימה של שלטים הובאו למקום וחולקו כשהם מועברים מיד ליד.
עו"ד ארנה כהן מעדאלה ציינה, כי השעיית עובדת בשל התבטאויות פוליטיות באירוע חד פעמי היא צעד חריג וקיצוני. התבטאויותיה של חוסיין עומדות בכל מבחני חופש הביטוי ואינן מהוות עבירה פלילית כלשהי. כמו כן, אין כל קשר בין ההתבטאויות המיוחסות לה לבין עבודתה, הן לא נעשו במסגרת עבודתה, הן אינן קשורות למהות תפקידה ואינן מופנות אל מי מעמיתיה או אל מי מהממונים עליה. נקיטת האמצעי הקיצוני של השעיה מעבודה קודם למיצוי ההליכים המשמעתיים מהווה הפרה קשה של זכויותיה החוקתיות של חוסיין לחופש הביטוי, לחופש העיסוק, לזכות לכבוד, לזכות להליך הוגן ולזכות לשוויון של העובדים בשירות המדינה.
מסמכים משפטיים
בקשת רשות ערעור
החלטת בית הדין הארצי לעבודה
|