Warning: include(/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/dec06/../../../heb/head.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/dec06/2.php on line 21

Warning: include(): Failed opening '/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/dec06/../../../heb/head.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/dec06/2.php on line 21

הירחון האלקטרוני של עדאלה
גליון מס' 31, דצמבר 2006

בג"ץ: הענקת הלוואות לדיור בסכומים גבוהים יותר למי ששירתו בצבא או ביצעו שירות לאומי אינה מפלה את האזרחים הערבים

תגובת ארגון עדאלה: בג"ץ הכשיר היום את השימוש בקריטריון המפלה באופן הבולט ביותר את האזרחים הערבים. פסק-דין זה סותר את פסיקותיו הקודמות של בג"ץ, שקבעו שהמבחן התוצאתי הינו המבחן המכריע בסוגיית ההפליה, ולכן ארגון עדאלה יבקש דיון נוסף בפני הרכב מורחב נגד פסק דין זה.

בג"ץ דחה היום את עתירת ארגון עדאלה נגד משרד הבינוי והשיכון, שבה התבקש בג"ץ לפסול את השימוש בקריטריון המעניק סכומים גבוהים יותר למי ששירתו בצבא או בשירות לאומי בהלוואות לרכישת דירה (משכנתא). לפי קריטריון זה, זוג ששירת בצבא או עשה שירות לאומי מקבל סיוע בהלוואת לדיור סך של 125,000 ₪ יותר מאלה שלא שירתו. בעתירה זו נטען על ידי עו"ד מרואן דלאל מעדאלה, כי הסיוע הגדול שמקבלים אלה ששירתו בצבא או בשירות לאומי, בהשוואה לאלה שלא שירתו, ניתן כתוספת למרות קיומו של חוק מיוחד – חוק קליטת חיילים משוחררים משנת 1994 – אשר מעניק סיוע נדיב ונרחב לאזרחים כאלה, בין השאר בתחום השיכון, התקף עד חמש שנים לאחר סיום השירות הצבאי או השירות הלאומי. ולכן, נטען בעתירה כי כל מענק או תוספת מעבר ובנוסף למה שקבוע בחוק זה מוביל לתוצאה אשר מפלה את האזרחים הערבים.

בהרכב של שלושה שופטים (א' ברק, א' ריבלין, ד' ברלינר) קבע בג"ץ, כי אין מניעה עקרונית ליתן הטבות נוספות ליוצאי צבא/שירות לאומי מעבר לקבוע בחוק קליטת חיילים משוחררים ובלבד שהשימוש בקריטריון השירות הצבאי מוצדק בנסיבות העניין. ברק דחה את טענת עדאלה לפיה השימוש בקריטריון הזה מעבר לקבוע בחוק יוביל לתוצאה שתפלה את האזרחים הערבים, שכן תכליתו של חוק קליטת חיילים משוחררים היא, בין היתר, לסייע בדיור לאלה ששירתו ולכן כל שימוש בקריטריון זה מעבר לקבוע בחוק "ישמש ככסות להפליה". ברק נימק בהקשר זה: "הבחנה המבוססת על קריטריון של שירות צבאי או לאומי אינה בהכרח הבחנה מותרת או הפליה פסולה. הכל תלוי בהקשר. קבוצת המשרתים בצבא או בשירות לאומי שונה, במאפיינים חשובים, מאלה שלא שירתו. כך, למשל, המשרתים בצבא או בשירות לאומי מקדישים מזמנם וממרצם לטובת הכלל. הם אינם יכולים לעבוד ולהשתכר למחייתם בתקופת שירותם. ככל שההבחנה מתבססת על מאפיינים אלה, וככל שהיא רלוונטית לתכלית ההסדר בו מדובר, אין לראות בה הפליה פסולה."

ארגון עדאלה מציין בתגובה: "בג"ץ הכשיר היום את השימוש בקריטריון הבוטה ביותר בהפלייתו נגד האזרחים הערבים. הרשויות עלולות להשתמש בפסק-דין זה ככיסוי להעמקת ההפליה נגד האוכלוסייה הערבית. ברק לא רק התעלם ממצוקת הדיור של האזרחים הערבים, אלא סתר את פסיקתו הוא, שקבעה כי לא הכוונות ולא המניעים אלא התוצאה של המדיניות היא המכרעת באם מדובר בהפליה בין הקבוצות או לא. כמו כן, ברק התעלם מקביעותיו הוא בפסיקה ענפה קודמת, ובמיוחד בפסק הדין האחרון בעניין ועדת המעקב העליונה (בעניין הסיווג לאזורי עדיפות לאומית), אשר לפיהן אסור לממשלה להעניק הטבות, ובמיוחד הטבות משמעתיות, אלא על פי הקבוע בחקיקה הראשית. לאור זאת, ארגון עדאלה יגיש בקרוב בקשה לקיום דיון נוסף בפני הרכב מורחב של בג"ץ נגד פסק-דין זה."

בג"ץ 11956/05, סוהאד בשארה ואח' נגד שר הבינוי והשיכון

לפסק הדין המלא

לעתירה