ארגון עדאלה הגיש ביום 24.8.2004 התנגדות לתוכנית מפורטת משד/30, שובל אדמות חקלאיות והסביבה, על פי חוק התכנון והבניה, התשכ"ה- 1965. ההתנגדות הוגשה לוועדה המחוזית המשותפת לתכניות איחוד וחלוקה בקרקע חקלאית, באמצעות עו"ד סוהאד בשארה ומתכננת הערים והאזורים הנא חמדאן מעדאלה, בשמם של שבעה אזרחים מהנגב והמרכז הערבי לתכנון אלטרנטיבי.
מטרות התוכנית הנ"ל הינם הכנת תוכנית מפורטת לצרכי רישום אדמות שובל והסביבה בספרי המקרקעין לפי התשריט; ביטול ואיחוד גושים וחלקות קיימים וחלוקתם מחדש וקביעת יעודים ואזורים.
אזור "ואדי זובאלה" (כיום קיבוץ שובל והסביבה) היה מאוכלס ברובו על ידי אוכלוסייה ערבית בדואית אשר גרה שם מגורי קבע משך מאות של שנים עוד מלפני קום המדינה. בין יתר השבטים אשר אכלסו את האזור היו שבטי אל-הוזייל, אל-עוברה, אבו אל-קיעאן ואבו חבנאן. המתגוררים באזור עבדו ברובם המכריע בחקלאות, וזאת על ידי עיבוד אדמותיהם וכן בגידול צאן. באזור הפעילו הבדואים אף מחצבה משך תקופה ארוכה, ובבעלותם ובשליטתם באזור היו עשרות אלפי דונמים.
עם הקמת מדינת ישראל, הוצאו המתנגדים מאדמתם, יחד עם משפחותיהם ושאר המתגוררים באזור, על פי צו צבאי ארעי, והתבקשו לעבור למקום אחר. מאז הוצאת הצווים טרם הורשו המתנגדים ושאר תושבי המקום לחזור לשטח, על אף היות הצווים, כאמור, ארעיים בלבד.
עם גירוש תושבי האזור החלו תושבי קיבוץ שובל לעבד את האדמות בו, כולל אדמות המתנגדים, ואלה האחרונים נמנעו כליל מלהיכנס לאדמותיהם ו/או לעבד אותן ו/או להתגורר בהן ו/או להשתמש בהן בכל דרך שהיא.
בשנת 1971, פורסמה "הודעה מוקדמת בדבר התחלת הסדר זכויות במקרקעין" לפי סעיף 5 לפקודת הסדר זכויות במקרקעין [נוסח משולב], תשכ''ט- 1969. חלק מתושבי האזור ובעלי הקרקע הגישו תזכירי תביעה, במסגרת הליכי ההסדר.
בכתב ההתנגדות נטען, כי התוכנית נעשית תוך חריגה ברורה מסמכות, כוללת נתונים מטעים ובלתי נכונים. היא איננה משיגה את מטרות חוק התכנון והבניה ואף חורגת מהמסגרת הנורמטיבית המחייבת. יתירה מזו, נטען, כי התוכנית לוקה בחוסר בהירות ובעמימות אשר יש בהם כדי לפגוע באופן מהותי בשקיפות המעשה המינהלי ובזכות הציבור לדעת ולהתנגד, ובעיקרון החשוב של שיתוף הציבור בתכנון. עוד נטען, כי התוכנית לוקה בחוסר סבירות ומנוגדת לעיקרון חוקיות המינהל, ולכן יש לבטלה כליל.
עו"ד בשארה וגב' חמדאן ציינו בכתב ההתנגדות, כי מעיון במטרות התוכנית, ועל אף אי הבהירות שבהן, עולה ברורות כי המטרה העיקרית, ואולי אף היחידה, של התוכנית הנה "רישום אדמות שובל והסביבה בספרי המקרקעין". מטרה זו נוגדת במהותה את הוראות סעיף 69 לחוק התכנון והבנייה ולמהות חוק זה ותכליותיו. עניין זה מתבהר אף יותר נוכח העובדה כי לא מתקיימים התנאים ו/או המטרות ו/או הצרכים לתוכנית איחוד וחלוקה.
בכתב ההתנגדות הודגש, כי אין התוכנית מתבקשת מאופן החלוקה של קרקעות או מהעדר תשתיות ומבני ציבור הנדרשים לפיתוחו של האזור. ייעודי הקרקע עודם זהים, רוב שטח התוכנית היה ועודנו חקלאי, אין כל חלוקה למגרשים במובן של יצירת התאמה במגרשי "בעלי הקרקע" לצורך התאמת צורכיהם עם צורכי הציבור וכד'.
עוד נטען, כי יוזמי התוכנית לא הכינו ולא ערכו כל בדיקה עובדתית של נתונים רלוונטיים ולא נשקלו כלל השיקולים לצורך קבלת החלטה יעילה בעניין זה. כך למשל לא נלקח בחשבון המצב הקיים בשטח; לא נבדק כלל אם מתקיימים התנאים והצרכים לקיומה של תוכנית איחוד וחלוקה מחדש; לא נשקלה תועלת התוכנית אם בכלל, לא נשקלה השפעתה של התוכנית על מצב הזכויות בשטחה, לא נבדקה כלל השפעת הוצאת אלפי דונמים משטח התוכנית על מהותה ותוכנה וכד'.
ארגון עדאלה טען, כי עיון במטרות התוכנית, הוראותיה ובתשריט הנלווה אליהן, מגלה כי אין קשר רציונאלי, הגיוני וסביר בין תכליתה של תוכנית לאיחוד וחלוקה מחדש לבין התוכנית הנדונה, ובודאי אין הצדקה עניינית לתוכנה של התוכנית.
עוד נטען, כי תשריט התוכנית לוקה בחסר, אינו ברור, מטעה, אינו מציג נאמנה את המצב הקיים, ואין להסיק ממנו את השלכות התוכנית. כך לדוגמא, סימונים רבים המופיעים בתשריט אינם מובהרים כלל במקרא. "בהעדר פירוט, תישלל זכותם של המעונינים לקבל הזדמנות אמיתית לעיין, להבין ולהעריך את המצב הקיים לעומת המוצע", נטען.
לסיום טען ארגון עדאלה, כי התוכנית המוצעת, במידה ותתקבל ותתממש, תביא בעצם להפקעת כל זכויות המתנגדים, הן זכויותיהם לבעלות והן זכויותיהם לשימוש עתידי בקרקע, תביא לחסימת כל אפשרות למתנגדים למימוש זכותם לתבוע את זכויותיהם בקרקע ובסופו של דבר תביא להפקעת כל זכויותיהם בה. דבר זה מהווה פגיעה קשה ביותר בזכות לקניין ו/או בזכויותיהם האחרות על הקרקע, על מנת למנוע מהמתנגדים כל תביעה או אפשרות למימוש זכויותיהם ו/או תביעותיהם לבעלות או לזכויות כלשהן בקרקע בעתיד הקרוב או הרחוק.
יצוין, כי תוכנית זו באה במקום תוכנית קודמת, משד/10, אשר הופקדה במאי שנה שעברה בגין אותו אזור ומטרותיה הוגדרו אף הן: הכנת תוכנית מפורטת לצרכי רישום אדמות שובל והסביבה בספרי המקרקעין לפי התשריט; ביטול ואיחוד גושים וחלקות קיימים וחלוקתם מחדש וקביעת יעודים ואזורים. תוכנית משד/10 אשר השתרעה על כ- 21000 דונם כללה בתוכה שטחים שעודם בהליכי הסדר וטרם נרשמו בספרי רישום המקרקעין.
בהתנגדות אשר הוגשה ע"י עדאלה בשיתוף עם ועד ההגנה על אדמות העקורים בנגב, בשם בעלי הקרקע, נטען, בין היתר, כי התוכנית הינה בלתי חוקית וחורגת מסמכות והיא באה על מנת לעקוף את הליכי ההסדר המתנהלים באזור ולקבוע עובדות מוגמרות בשטח. בעקבות ההתנגדות בוטלה התוכנית בינואר 2004, וביוני השנה הופקדה מחדש וקיבלה מספר משד/30 כאשר הוצאו משטחה סך של כ- 7600 דונם שעודם בהליכי הסדר.