Warning: include(/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/apr08/../../../heb/head.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/apr08/2.php on line 21

Warning: include(): Failed opening '/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/apr08/../../../heb/head.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/apr08/2.php on line 21

הירחון האלקטרוני של עדאלה
גיליון מס' 47, אפריל 2008



מומחית עצמאית לבעיות מיעוטים מטעם האו"ם מותחת ביקורת על חוק האזרחות והכניסה לישראל

המומחית לבעיות מיעוטים מטעם האו"ם, גיי מקדוגל, הציגה ב-12 במארס 2008 דו"ח שחיברה למושב השביעי של מועצת זכויות האדם בז'נבה. במסגרת ההכנות לכתיבת הדו"ח כינסה הגב' מקדוגל התייעצות מומחים במטה האו"ם בז'נבה, תחת הכותרת "סוגיות הנוגעות למיעוטים ולשלילת אזרחות או פגיעה באזרחות". מנכ"ל עדאלה, עו"ד חסן ג'בארין, השתתף בהתייעצות המומחים, שהתקיימה ב-7-6 בדצמבר 2007. לשכת הנציב העליון לזכויות האדם (OHCHR) תמכה בהצגת עדויות מומחים, שתיארו כיצד מדינות שונות מתייחסות לזכויות של לא-אזרחים כמו פליטים, מהגרי עבודה וילידי המקום שאינם זוכים לאזרחות במדינה שהם תושביה.

בדו"ח שהגישה למושב השביעי של מועצת זכויות האדם, שפורסם ב-28 בפברואר 2008, הביאה מקדוגל את חוק האזרחות והכניסה לישראל כדוגמה לשלילת אזרחות או לפגיעה באזרחות במזרח התיכון. המומחית הסבירה כי "כתוצאה מחוק מפלה זה אלפי משפחות פלסטיניות נאלצות לחיות בנפרד, להגר או לחיות בישראל באופן לא חוקי, מתוך סיכון מתמיד למעצר וגירוש" (פסקה 62). בפרק הסיכום וההמלצות כתבה מקדוגל: "בעוד שלמדינות שמורה הזכות לחוקק חוקים הקובעים את אופני רכישת אזרחות, ויתור על אזרחות או איבוד האזרחות, עליהן לעשות זאת במסגרת משפט זכויות האדם הבינלאומי" (פסקה 79), וכן: "יש להבטיח הגינות בסיסית בכל הליכי ההגירה וההתאזרחות, וזכות הערעור בכלל זה" (פסקה 80).

עו"ד ג'בארין היה אחד מ-32 אנשי אקדמיה ומומחים לזכויות מיעוטים ולאזרחות שהשתתפו בהתייעצות. מקדוגל כינסה את ההתייעצות כדי לסייע בעבודתה לחשיפת היקף הפגיעה באזרחות של מיעוטים ובפיתוח פתרונות מעשיים לבעיות אלה.

עו"ד ג'בארין התייחס בדבריו להיקף רחב של סוגיות הנוגעות לשלילת אזרחותם של פלסטינים או הפגיעה בה. הוא דן בבעיית האזרחות מנקודת ראות פלסטינית והתייחס לפליטים פלסטינים, פלסטינים אזרחי ישראל ופלסטינים החיים בשטחים הכבושים. הוא תיאר את האופנים שבהם נשלל מפלסטינים בשטחים הכבושים חופש התנועה במולדתם, גם לצורך רכישת השכלה, ביקורי קרובים וקבלת טיפול רפואי.

עו"ד ג'בארין שם דגש על חוק האזרחות והכניסה לישראל, המונע הענקת מעמד תושבות או אזרחות כלשהו לפלסטינים מהשטחים – ומאז תיקון שנוסף לחוק במארס 2007, גם מלבנון, סוריה או עיראק – המתחתנים עם אזרחים ישראלים, אך ורק על יסוד שייכותם הלאומית. מאז נחקק החוק לראשונה, ב-2003, הוא אילץ אלפי משפחות שנפגעו ממנו להיפרד, לחיות מחוץ לישראל או לחיות בתוך ישראל מתוך סיכון מתמיד למעצר וגירוש. החוק מאפשר ליחידים להגיש בקשות לקבל היתרים לביקורים זמניים בישראל לכל היותר. אבל הוא מונע מיחידים להגיש בקשות לקבלת מעמד של תושב או אזרח וכך משאיר אותם במצב שבו הם פסולים מקבלת היתרי עבודה, הטבות סוציאליות וכו'.

עדאלה עתר לבג"ץ נגד חוק האזרחות והכניסה לישראל. בעתירה שהוגשה לבית המשפט ב-31 במאי 2007 (בג"ץ 830/07, עדאלה נגד שר הפנים ואח'), דרש ארגון עדאלה לבטל את החוק וליישם את ההליך המדורג לקבלת מעמד אזרחות או תושבות בישראל, כדי לקבל החלטות בבקשות לאיחוד משפחות באופן שוויוני ולא מפלה. דיון בעתירה יתקיים ב-5 במאי 2008.

מידע נוסף