הרשת האירופית- ים תיכונית לזכויות אדם (Euro-Mediterranean Human Rights Network, EMHRN) בשיתוף עם ארגוני זכויות האדם- עדאלה, המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל, בצלם, מרכז המידע לזכויות האדם בשטחים, האגודה הערבית לזכויות האדם והוועד הציבורי נגד עינויים בישראל קיימו ביום ד', ה-18 באפריל, בתל אביב סמינר בנושא תוכנית הפעולה של האיחוד האירופי וישראל במסגרת מדיניות השכנות האירופית: מה השפעתה של תוכנית הפעולה של האיחוד האירופי וישראל על זכויות האדם בישראל ובשטחים הפלסטיניים הכבושים?
בסמינר לקחו חלק 55 משתתפים, בינהם נציגים של ארגונים מישראל ומאירופה, 12 נציגים מטעם שגרירויות המדינות החברות באיחוד האירופי ונציגות של המשלחת האירופית בתל-אביב. לסמינר הוזמן נציג ממשלתי רשמי של ישראל, אשר לא הגיע.
נציגי ארגוני זכויות האדם דרשו מהממונה על משלחת האיחוד האירופי בישראל ומנציגי ממשלות האיחוד האירופי לפעול ליישום מחויבות האיחוד האירופי בנושא זכויות אדם במסגרת תוכנית הפעולה של האיחוד האירופי וישראל ומדיניות השכנות האירופית. במסמך סיכום הסמינר הוסיפו ארגוני זכויות האדם כי "מחויבות האיחוד האירופי בנושא זכויות האדם מנוסחות בצורה כוללנית, מעורפלת ותמציתית מדי באופן שמקשה על ארגוני זכויות האדם להטיל את האחריות על אי מילואן על ממשלת ישראל". המחויבות אינן כוללות אבני דרך, לוחות זמנים וכלים לבחינת יישומן.
הארגונים ציינו כי האיחוד האירופי הסכים כי במסגרת תוכנית הפעולה עם ישראל לא תוקם תת-ועדה לנושא זכיות אדם. "חסרונה של תת-ועדה בנושא זכויות אדם מביא להעדר מנגנונים פורמאליים והעדר שקיפות" ביישום הנחיות האיחוד האירופי בנושא זכויות האדם.
ארגוני זכויות האדם ביקשו עוד כי ישותפו במהלך גיבוש תוכנית הפעולה הבאה של האיחוד האירופי וישראל, והדגישו את חשיבות ההיוועצות הקבועה בין ארגוני החברה האזרחית בישראל ובין האיחוד האירופי. נציגים מארגוני זכויות האדם סקרו את מצב הגבלות התנועה בשטחים הכבושים, מדיניות ההתנחלות, מניעת מפגש עם עו"ד מעצירים פלסטיניים והפליית האזרחים הערביים בישראל, והסיקו כי מצב זכויות האדם בישראל הדרדר מאז תחילת יישום תוכנית הפעולה ב-2005.
בסמינר דיברו נציגים של נציבות האיחוד האירופי ושגרירות גרמניה, כיום נשיאת האיחוד האירופי. רומאן רומאנוב מ-International Renaissance Foundation באוקראינה שחלק את ניסיונו מעבודת ארגונים לא ממשלתיים באוקראינה עם הממשלה האוקראינית בנושר הרפורמה הפוליטית באוקראינה, והדרך בה מסגרת מדיניות השכנות האירופית שימשה לקידום רפורמה פוליטית וזכויות אדם.